総督ヨアン氏と中川太郎平の二人展 Exhibition: Tarohei Nakagawa-Ioan Sbarciu

総督ヨアン氏と中川太郎平の二人展

ルーマニア芸術院より招待を受け実現した展覧会は
美しい文化の街クルージュ•ナポカが揺れんばかりの反響でした
いつもながらに人々の藝術への関心の高さを感じた
国の藝術への支援、育成には文化を大切にする国民性を感じ
芸術家であり政治家でもあるヨアン氏の力は絶大

Exhibition: Tarohei Nakagawa - Ioan Sbarciu

Exhibition: Tarohei Nakagawa-Ioan Sbarciu
Romania The Art Museum Cluj Exhibition
19th-31st of October 2009
Tarohei Nakagawa-Ioan Sba^rciu:Syo/Atelier(Calligraphy/Workshop)

Academia de Toamma "Europa Artium"

Ioan sbarciu i-a multumit artistului japonez pentru aceasta sansa si a povestit ca a fost abordat tomai de el, dorind sa deschida o expozite aici. “Tarohei e un artist prolific, care lucreaza foarte mult. Eu am ales lucrari din ciclul Peisaje transilvane, lucrari mai abstracte care sa aiba, insa, acuratete”, a explicat Sbarciu.

La randul sau, Tarohei a spus ca prima impresie despre Romania este una foarte buna. “E total diferit de Asia. In Cluj e multa natura si e un loc foarte intersant. Un oras micut si dragut. Sunt curios Sa descopar traditia romaneasca si vreau sa invat cat mai multe  de aici”, a spus artistul japonez.

Directorul Muzeului de Arta, Calin Stegerean, cel care va gazdui expozitia de astazi, a spus ca este una extraordinara. “Sunt invidios ca ni s-a propus dinafara o asemenea expozitie. Pentru universitate este o foarte buna expozitie-scoala. Acesta e o mare calitate pentru ca este un exemplu fundamental pentru relatia plastica intre elemente, dar si intre doi artisti”, a explicat el.

In cadrul evenimentului, care va dura o luna, vor avea loc dezbateri, mese rotunde la care vor fi invitate personalitati din lumea artei. Academia de Toamna 2009 are invitati de seama, precum redactorul sef al prestigioasei reviste franceze Art Press Paris, Catherine Millet care va veni pe 29 octombrie, si care va fi distinsa cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte si Design (UAD).

Tot pe 29 octombrie este programat vernisajul expozitiei studentilor UAD la Pavilionul Pictura, aflat in parcul mare. Academia de toamna “Europa Artium” se va incheia cu vernisajul bienalei de scluptura “Vasta de bronz” de la Casa Matei. Despre editia din acest an Academiei, retorul UAD solovastru a spus ca se bucura ca are continuitate. “In momentul in care nu ai bani decat sa-ti platesti profesorii e foarte greu sa organizezi un eveniment de o asemenea amploare”, a sus el.

"Duet" artistic intr-un eveniment expozitional de exceptie/ "Syo/ Atelier" - Tarohei Nakagawa (Japonia) si Ioan Sbarciu

Asera, sub egida Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, a Muzeului de Arta si a Companiei ART ACT, a avut loc evenimentul de exceptie intitulat “Syo/Atelier”, avindu-i drept protagoisti pe artistii Tarohei Nakagawa (Japonia) si Ioan Sbarciu. Intr-un dialog Orient – Occident, lumea simbolurilor specifice caligrafiei japonese intilneste spatiul de conceptie si de creatie al lucrarilor din seria “Atelier”, aparinind pictorului Ioan Sbarciu, presedintele Universitatii de Arta siDesign Cluj-Napoca.

Daca artistul japonez Tarohei Nakagawa se afla pentru prima oara in Romania si tot in premiera expune in compania unui artist european, pictorul Ioan Sbarciu a mai expus in “duet” impreuna cu artistul german Markus Lupertz in anul 2005 (“Misterul prieteniei” la Muzeul de Arta Cluj) si in 2007 (peisaj, Om si Lucru. Arta care stabileste reguli” la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal din Sibiu). Numitorul comun al expozitiei il reprezinta, dincolo de puternica lor personalitate, calitatea de conducatori de scoala pe care o au cei doi artisti (Tarohei Nakagawa – directorul Art School Ginza si Ioan Sbarciu – presedintele UAD Cluj-Napoca), precum si perseverenta si munca sustinuta in realizarea lucarilor expuse.

Cuvintul Syo denumeste caligrafia japoneza; prin alaturarea simbolurilor si legatura dintre cuvinte, Syo creeaza un univers special, aporape mistic. Pornind de la aceasta definitie si avind ca baza cuvintul Zen rupa (concept budist care denumeste forma materiala), Tarohei Nakagawa isi construieste lumea de simboluri in care cuvintele rupa-khandha (forma materiala), rupa-ayatana (obiectul vizibil) si nama-rupa (nume si forma sau minte si corp) sint elemente constitutive ale rupa. In esenta, Syo exprima universul budismului. La rindul sau, pictorul Ioan Sbarciu expune citeva lucrari din seria Atelier, creatii care redau “laboratorul” de gindire si de lucru al pictorului, universul in care artistul se misca cu dezinvoltura, invitind privitorul sa asiste la momentul conceperii lucrarii.